Van ent tot monument

Van ent tot monument

Een jaarlijks proces....

Enten

In de maanden augustus/september en december/januari wordt er bij boomkwekerij E. de Jong volop geënt. Enten, het vermeerderen van bomen, is het bevestigen van (een stukje van) een stukje tak of twijg, ook wel griffel of ent genoemd, aan een boom of op een onderstam, op een zodanige wijze dat ze met elkaar kunnen vergroeien. Deze enten worden in de tunnel geplaatst waar de eerste groei kan beginnen. In de maanden mei/juni worden de enten uitgeplant in de volle grond.

Planten

Jaarlijks worden er bij E. de Jong vele enten, spillen vormbomen en struiken geplant. Dit wordt voornamelijk machinaal gedaan. Elk jaar probeert men een compleet nieuw stuk grond aan te planten. Reeds eerder gebruikte grond laat men graag enige jaren met rust. De enten worden pas in mei/juni uitgeplant. De spillen en de struiken worden in maart / april uitgeplant. Na het planten wordt er direct een bamboo stok bij de bomen gestoken. Met vele vakantie medewerkers worden deze bomen aan de stokken gebonden.

Zomersnoei

Gedurende de gehele zomer wordt er in de kwekerij hard gewerkt aan de kwaliteit van de bomen. Koppen worden in de bomen gezet, er vinden lichte snoei werkzaamheden plaats, bomen worden continu tegen de stok aan gebonden of getangd. Het snoeien is voornamelijk om de boom in een goed model te krijgen, maar ook om veel fijn hout op de boom te krijgen, om een mooie volle kroon te krijgen.

Meten en tellen

In de maand september beginnen we met het meten en tellen van de bomen. Dit is een zeer secure taak. Bomen worden gemeten vanaf één meter van de grond. Belangrijk is de stamomtrek van de boom. Nadien worden de verschillende maten geteld. Dit alles wordt in de computer ingevoerd zodat men bij Boomkwekerij E. de Jong exact weet, alvorens het seizoen begint, wat er leverbaar is en in welke maat. De verkoop kan nu beginnen.

Rooien

Zodra het blad van de bomen is kunnen de bomen gerooid worden. Klanten plaatsen orders, aan de hand van deze orders worden de bomen gerooid. De spillen worden voornamelijk gerooid met kale wortel. Dit word gedaan met de rooiploeg, of de selectief-rooier.De zwaardere bomen, struiken en de vormbomen worden meestal met een kluit gerooid. Dit gaat met de kluitmachine. Om de kluit komt een jute lap, vervolgens nog een draadkorf, hierna worden de takken van de kroon netjes bij elkaar gebonden. De te leveren bomen worden nog voorzien van een etiket. Nu kunnen ze geladen worden en naar huis vervoerd te worden. Thuis worden de bomen per klant gesorteerd. De bomen zijn nu geheel klaar voor levering.