Van ent tot monument

Onze specialiteit "Enten"

Vakmanschap & Ervaring

Enten

Het bevestigen van (een stukje van) een tak of twijg, ook wel ent of griffel genoemd, aan een boom of op een onderstam, op een zodanige wijze dat ze met elkaar kunnen vergroeien. Op deze manier kan E. de Jong een zeer exclusief sortiment kweken. Dit maakt E. de Jong een unieke specialist, daar voor het enten zeer bekwaam vakmanschap, vele jaren ervaring, een enorme kennis aan planten, maar bovenal een hele grote liefde voor het vak aanwezig moet zijn.

Door het geweldige team, wat al jaren bij E. de Jong werkzaam is, is dit mogelijk. Het enten wordt voornamelijk in September gedaan maar ook in de wintermaanden wordt er bij E. de Jong volop ge├źnt. De enten die in September gemaakt worden gaan de tunnel in. Deze blijven hier gedurende de winter staan. In de tunnel kunnen ze alvast voortrekken. In Mei gaan deze enten naar buiten waar ze in de volle grond uitgeplant worden. De enten die in de winter gemaakt worden gaan in de koelcel. In maart/april worden deze uitgeplant in de volle grond.

Spillen

Jaarlijks worden er bij Boomkwekerij E. de Jong 5 ha spillen geplant. Deze spillen blijven 3 jaar in de volle grond staan. In maart/april worden ze uitgeplant. Hierna worden er stokken bij gestoken. Vervolgens worden ze tegen de stok gebonden. Jaarlijks worden al deze spillen gesnoeid. De koppen worden regelmatig terug genomen om een mooie stevige, vertakte spil te krijgen. De jonge scheuten worden tegen de stokken aan getangd.

Bomen

Jaarlijks worden er ook 5 ha 2x verplante bomen uitgeplant. Deze bomen gaan in maart/april de volle grond in. Bij deze bomen worden direct de stokken gestoken. Hierna worden ze tegen de stok aangebonden. De kroon wordt jaarlijks gesnoeid.

Struiken

Ook worden er bij Boomkwekerij E. de Jong struiken gekweekt. Deze struiken blijven een 3 a 4 jaar in de volle grond staan. Hierna worden ze geleverd met een draadkluit.

Vormbomen

Tevens heeft Boomkwekerij E. de Jong vormbomen in haar sortiment. Deze vormbomen worden op eigen kwekerij gemaakt. In de winter worden deze bomen gerooid en in de loods geplaatst. In de loods worden de rekken van bamboo ter plaatse ingebonden. De vormbomen worden 2x per jaar gesnoeid. Dit om een mooie, goede volle vorm te krijgen.

Planten in containers

Sedert 2013 worden er bij Boomkwekerij E. de Jong bomen in een container gekweekt. Dit jaar zijn 40.000 planten in een container gezet. Het gaat hier vnl om heggegoed wat in de containers is gepot. Deze containers staan op het compleet nieuwe containervel